2012. december 26., szerda

Dinoszaurusz ábrázolások az ősidőktől kezdődően ?!

 Ezen poszt elején megkell említenem, azt a kifejezést, hogy kriptozoológia. Mi is az a kriptozoológia? Olyan tudomány, mely állatok létezése kérdéses, de nem bizonyítható, vagy amelyeket általánosan kihaltnak tartanak, de olykor egyes szemtanúk mégis látni vélik őket. Ezen állatok és nyomaik, vagy létük más bizonyítékai után kutatnak a kriptozoológusok ezeket az állatokat pedig kriptideknek hívjuk összefoglalóan. A kriptozoológia világából ismerünk számos olyan kriptidet, melyek ha léteznek, azt az elméletet támasztják alá, hogy bizonyos dinoszauruszok túlélték a 65 millió évvel ezelőtti katasztrófát és azóta is megmaradt egy bizonyos kis mértékű populációjuk különböző helyeken. A legtöbb dinoszaurusz "jelentés" Afrikából, a Kongó-medencéből származik. Ha nem számítjuk az expedíciókat és az ide látogató embereket, a szemtanúk száma lecsökken az itt élő törzsekére. Nekik jobban el lehet hinni, hogy tényleg láttak valamit: nem szenzációhajhászók, nem kapnak érte pénzt, fölöslegesen hazudnának és ami a legfontosabb, nem tanultak semmit a dinoszauruszokkal kapcsolatban, mégis tudják hogy néz ki pár és azt állítják, hogy a dzsungel mélyén látták őket! És még nem is beszéltünk a tavi-tengeri szörnyekről, amik szintén dinoszauruszok lehetnek.

Ez a kis bevezetés azért kellett, hogy lássuk, most is kapunk dinó jelentéseket mai korunkban. Azonban a földből néha elé kerülnek olyan leletek, amik azt bizonyítják, hogy a dinók végigkísérték az életünket már a múlt századokban és évezredekben is és velünk együtt is léteztek. Jöjjenek ezek a tárgyak és ábrázolások! Természetesen előkerülnek néha olyan leletek, amiket az úgynevezett kreacionisták készítenek, akik szerint a föld csak 4-5 ezer éves. Ezektől most tekintsük el, most a legvitatottabb dolgokat mutatom be és azokat amik biztos, hogy nem hamisak.

Az egyik legjobban vitatott leletek egyike az úgynevezett Ica-kövek. Ezeket én most nem fejteném ki részletesen, ugyanis erről lesz különálló hosszú bejegyzés. Egyenlőre annyi, hogy embereket ábrázolnak dinoszauruszokkal. Sajnos sok emberrel már elhitették, hogy ezek mind hamisak, ez azonban fals információ! Majd ki is fejtem, hogy miért abban a bizonyos másik posztban.

Egy újabb lelet, amiről csak találgathatunk: a bibliai időkből származó babiloni Istár-kaput rekonstruálták a leírások alapján. A város nyolcadik kapuján három állatábrázolás látható: egy bika, egy oroszlán és egy harmadik pikkelyes lény, melyet csak sárkánynak hívnak. A bibliai szövegek leírják, hogy Nabukodonozor király (kr.e.575 körül) Bél templomában egy igazi sárkányt tartott fogva. Míg a tudomány csak úgy véli hogy vallási és szimbolikus jelentősége van a dolognak, az állat mégis hasonlít egy Velociraptor szerű dögre, a pikkelyei, hatalmas karmai, hüllőszerű feje, hosszú farka és gallérja/taraja miatt, bár igaz, a raptorok nem jártak négy lábon. De nem csodálkozhatunk hogy az akkori készítők nem tudták pontosan ábrázolni az állatot, mivel igen ritka lehetett, nemúgy mint a bika és az oroszlán, amit tökéletesen elkészítettek a kapun. A király úgy ír az állatról, mintha tényleg ott tartaná fogva és leírja:" Nézd a behemótot!Nézd micsoda erő van az ágyékában, kifeszíti farkát mint a cédrusfa, lábszárai mint a vasdorongok! ....Hát nem látod, mindennap mennyit eszik és mennyit iszik?"

Létezett egy ősi lény, amit baziliszkusznak hívtak. Számos leírásban, feljegyzésben szerepel, cégérméken stb. Karmai vannak, hosszú pikkelyes elvékonyodó farka, feje mint egy kakasé, csőre van és fején a taréj. Pár beszámoló maradt róla a középkorból. Nos a következő leletek bizonyítottan VALÓDIAK! Szóval ezekhez már nem fér kétség, Ázsiából származnak, a Zhou dinasztiából egészen i.e.1122- a Han dinasztiáig, azaz 206-ig. A képen a talált tárgy esetleg egy baziliszkusz... vagy egy oviraptor látható? Meglepő a hasonlóság!

 Esetleg annak idején a baziliszkusz egy s ugyanaz volt, mint az Oviraptor? A leírása teljesen illik rá, még a lábon látható hátrafelé hajló 1 karom is látható a leleten. Feltehetjük a kérdést: újabb túlélő dinoszaurusz?...
Egy másik izgalmas kínai leletet az ún. Zhou Sauropod Ornamental Box fadíszdoboz. A doboz mindegyik oldalán ugyanazt a hosszú nyakú - talán Brachioszaurusz - hüllőt látjuk!


Ez a szobor a Shang- dinasztiából származik (i.e. 1766-1122). Bizonyították hitelességét, úgyhogy a szobor nem hamisítvány. Nézzük meg a szobron a fejet, farkat és a hátat. Bár az ábrázolásról hiányzik a kéz, de így sem mérhető össze semmilyen akkoriban fennmaradt állattal...kivéve egy Szaurolophusszal!

 A következő lelet még fantasztikusabb. Délkelet- Törökországban kerültek elő egy 1971-es földcsuszamlásnál. A lelet kb. 3 ezer éves lelet és egy Sztegoszauruszt ábrázol. Körülbelül 18 cm hosszú. Háromszög alakú lemezek láthatók az állat hátán és ami a legérdekesebb: fölülről nézve a lemezek furcsa ívben, nem egy vonalban vannak, mintha az állatot mozgás közben örökítették volna meg! Találtak egy törött cserepet is, amin szintén ez az állat látható.

Ez a mezopotámiai henger i.e. 3300-ban készült. 1969-ben jelent meg egy újságban és állítólag Apatoszauruszokat ábrázol. A szkeptikusok felvetették, hogy a fejek nem egyeznek. Azonban ez nem meggyőző érv, ugyanis még most mi sem tudjuk a csontvázakból kikövetkeztetni, hogy ezek a dinóknak galléros hallószervük volt-e vagy csak egy "pont". Ezen kívül a lábak, a hosszú nyak és farok, a zömök test mind-mind megegyeznek.


2003 januárjában a National Geographic magazin mutatta be ezeket a képeket, néhány leletről, melyek szintén hosszú nyakú dinoszauruszokat ábrázolnak. Egyesek felhívják arra a figyelmet, hogy az ábrázolások valószínűleg fontosak, ugyanis a tárgyak hátoldalán élethű zsiráf ábrázolás is látható, tehát az elülső oldalon NEM zsiráf látható!!


 A msot következő két kép szintén dinoszauruszt ábrázolhat. Pontosabban petroglifák. Az első Utahban látható egy indián területen, míg utóbbi Nyugat-Amerika Anasazi területén. Ennél még egy ember ábrázolás is látható, bár nem biztos, hogy egyazon időben készültek..


 Henry Rowe geológus és indiai ügynök írt párszor a sziú indiánokról. Az ő történeteikben szerepel egy szörnyeteg, melyet Untekhi-nek hívnak ő maguk. 1850 körül találtak ennek a lénynek az ábrázolásáról petroglifákat Kanadában, melynek kinézete megdöbbentette az embereket ugyanis tökéletesen megegyezik az Ankyloszaurusszal. Az író sok időt töltött az indiánokkal, rámutatott bizonyos állatokra, hogy az-e a szörnyeteg ( kígyók, gyíkok,teknősök stb.), de az indiánok makacsul kitartottak az mellett, hogy az állat akkora volt mint egy jól megtermett ökör és pikkelyes.




Egy csodálatos középkori ábrázolás látható a Palau de la Generalitatban, Spanyolországban, a Szent- György kápolnában. Szent György megöli a sárkányt az ábrázoláson. A "sárkány" meglepően hasonlít egy Nothoszauruszhoz, ami egyébként csak félig volt vízi őshüllő. Lehet hogy tényleg megütköztek egymással?


Gyönyörű francia kastélyokban láthatunk "sárkány" ábrázolásokat az 1500-as évekig bezárólag.
Természetesen a dinók nem tudtak tüzet okádni, de az akkoriak nem tudták felfogni, hogy valaha léteztek óriás hüllők, így sárkányokként ábrázolták őket. Ám megmaradhatott pár, és azt hitték rájuk, hogy sárkányok. Ezek az ábrázolások hasonlítanak a Plateoszauruszhoz.



1496-ban temették el Carlisle püspököt az Egyesült Királyságban, a Carlisle Katedrálisban. A sírra különböző állatokat véstek rá, mint pl. kutya, madár, angolna, de van egy, ami letagadhatatlanul két dinoszaurusz kell hogy legyen. Íme, sajnos nem találtam nagyobb képet:

Újabb petroglifa következik, melyet az 1800-as évek végén fedezett fel a Grand-kanyonban Samual Hubbard. A "rajz" magassága 11,2 cm, farok 9,1 cm. Bár sosem állít így egy állat sem, de nagyban hasonlít az Edmontoszaurusz beállásához. Ez őszintén szólva bármi lehet, de azért betettem érdekességképpen.

Ezt a követ Colorádóban találták és Granby idol néven emlegetik, mert a Grand Lake közelében találták. Rendkívüli kemény anyag zöld és számos ókori agyagedénnyel együtt találták meg. Az egyik oldalon egy férfi látható valamiféle szimbólumokkal, míg a hátoldalon dinoszauruszok és egy masztodon. Páran megvizsgálták a leletet és nem sikerült leleplezni, hogy csalás lett volna. Sajnos a kő eltűnt valahol, múzeumról múzeumra járt. Ha nem készítettek volna fotókat róla, valószínűleg semmiféle bizonyíték nem maradt volna a létét illetően.




 Az 1800-as évek közepén Afrikában találtak egy furcsa tárgyat a Mali régióban. Ez az idő tájt történt, mikor Sir Richard Owen megalkotta a dinoszaurusz szót. A műalkotás bronzból készült és egy dogon barbár éppen lovagol egy állaton. A bőr pikkelyesnek van ábrázolva. Bár a hátán olyan mintha teknő lenne, de sokan mégis egy Hadroszauruszt vélnek benne felfedezni, ugyanis testtartása és pofája nagyon hasonlít.


A Lima-i fazekas múzeumban látható egy igencsak különös tárgy. Vélhetőleg kora k.u.200-700, ez időtájt készülhetett. Négylábú hüllőszerű lényt láthatunk, tüskéken a hátán.


 1945-ben fedeztek fel Mexikóban, az El Toro hegység szélénél, Acambarónál kb. 33 ezer agyagfigurát, melyeket preklasszikus kultúrák (i.e.800-200) tárgyainak tulajdonították, melyeket egy bizonyos Waldemar régész fedezett fel. A tárgyak között találtak dinoszaurusz figurákat is. A szobrokat többször is ellenőrizték hitelességüket illetően, de hol azt találtam, hogy igen, ezek nem hamisítványok, hol pedig azt, hogy ezek már hamisak. A tárgyak eléggé labilis felépítésűek, de ekkoriban még nem tudhatták, hogy pl. a csontvázak hasonló felépítésűek voltak a Brachioszauruszoknál, de találtak még más dinó szerű tárgyakat is.


Mint láthattuk számos lelet bizonyítja, hogy a dinoszauruszok egy része igenis túlélhette azt a bizonyos óriási katasztrófát és az emberek látták őket! A szkeptikusok mit mondanak? Csak gyík és sárkány ábrázolások. Találhattak az akkori emberek dinó csontokat így rekonstruálták őket. Na de kérem, bőrrel és egyéb mindennel együtt? Hogyan, mikor a mamut és elefántcsontvázakra azt hitték, hogy küklopszok maradványai..Ráadásul történetek is maradtak fent, mikor az ember és "sárkány" együtt harcolt. És honnan tudhatják a bennszülöttek hogy néz ki egy dinó? A bojtos úszó hallra is azt hitték, hogy millió évvel ezelőtt kihalt, mégis megtalálták! 1910-ben fedezték fel csak a komodói sárkányt! A tuatara gyík is egy élő kövület!
A kérdés adott: Élhetnek-e még valahol vagy már rég kipusztultak ezek az ősgyíkok és az összes lelet hamis ( ami persze lehetetlen..)

Miskolci László
A Letűnt Világok Enigmái blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon
megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása TILOS. A tartalom részleges felhasználása csak a szerző ENGEDÉLYÉVEL lehetséges.
Az írások sajátok, nem pedig más weboldalakról lettek átmásolva.

21 megjegyzés:

  1. Csak belemagyarázod a dínókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor mit ábrázol szerinted?

      Törlés
    2. Tanuljá és megtudod.

      Törlés
    3. te meg tanuljáL meg írni

      Törlés
    4. Mondja ezt az aki kisbetűvel kezdi a mondatot és nem tesz a végére írásjelet.

      Törlés
    5. Értelmes társalgás, kulturált viselkedés... Gratulálni tudok csak nektek.

      Törlés
  2. Szerintem nagyon jól összegyűjtötted! Szép munka!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi az törlöd a neked nem tetsző hozzászólásokat "kiskirály"? :)

      Törlés
    2. Nem ,az ostoba köpkölődő hsz-ket törlöm, amikben semmi alátámasztott érvelés nincs. Üdv, a Kiskirály :)

      Törlés
    3. A tiedben aztán nagyon sok van, "törlőkirály", "helyesíráskirály". Azt hiszed bárki csak úgy neki áll negyven oldalas kritikát írni arról (kb. ennyire lenne szükség a felfogóképességedhez), hogy miért hordasz össze hülyeségeket? Kinek képzeled Te magad? Tanulni, tanulni, tanulni kis pajtás! :)

      Törlés
    4. AZ nem érv, hogy "belemagyarázás". Ha meghatározod, MIÉRT az, és írsz pár példát, az már rendben van. A többi csak okoskodás és sértegetés. Ehez nem kell negyven oldal kritika, max 10 sor. De úgy látom neked nagyon a lelkeden van, hogy már hetek óta ide írsz :) Ja, és tanultam. Megtanultam, hogy ne fogadjak el mindent amit benyögnek nekem, kis pajtás.

      Törlés
  3. Érdekes anyag, van benne egy-két kép, amit még nem ismertem. Azt gondolom, hogy az emberi fantáziát belekalkulálva is maradnak olyan ábrázolások, amik autentikusak. Szerintem minél régebbi, annál valószínűbb, hogy reális ábrázálásról van szó.
    Megjegyzem, képzelőerő nélkül nincsenek felfedezések!
    Üdv,
    T.Kazu

    VálaszTörlés
  4. Várkonyi Nándor: Sziriat oszlopai (1972-es kiadás) c. könyvének 519. oldalán nlátható egy alabástromból készült szoborcsoport, amit Henry Frankfort ásott ki 1933-ban Tell-Asmarban. A korát ie. 2500 környékére datálják. Az egyik oldalon Kígyóisten látható tisztelőivel, míg a másik oldalon szauruszábrázolás! látható.

    VálaszTörlés
  5. Csak ismételni tudom néhány előttem szóló szavait: szépen összegyűjtött anyag.
    Az ica kövekről van egy előadása Pap Gábornak, amiben nem sokat tud mondani a képek jelentéséről érdemben, -ami nála ritka dolog- mindazonáltal érdemes a megnézésre.
    https://www.youtube.com/watch?v=uZvIrW0pBzU

    Véleményem szerint elvonatkoztatott, szakrális oka lehet az ilyen lények megjelenítésének, nem pedig hétköznapi tapasztalás áll a háttérben.
    Ezt az egyéb összetett lények ábrázolására alapoznám, hiszen azokból tengernyi létezik. Mind emberszerű "idegen" lényekről, mind soha sem létezett összetett állatokról legyen szó.
    Ezeket már viszonylag jól meg lehet magyarázni. Ősvallási képzetek megjelenítői mind, java részt állatövi, égi történések, tulajdonságok hordozói.
    Elsősorban ezeket is ebből a szempontból javasolnám megvizsgálni, ami nyilván nem egyszerű feladat. Kevés hozzá a fogódzó.

    VálaszTörlés
  6. Ha szabadna néhány szót még hozzá tenni!

    A sárkány ábrázolás a keleti állatövben a mérleg jegy megfelelője.
    A Hold a Föld pályasíkja fölött és alatt látszik vándorolni.
    Amikor fönt van, azt hívják sárkányfejnek, amikor lent jár az a sárkányfarok.
    A Föld precessziós mozgása a kígyó, vagy sárkánykígyó csillagkép körül történik.
    Látható, hogy a sárkány, mint jelkép többféle értelemben is jelen van az emberiség kultúrájában.
    A hüllők, mint a béka vagy a teknősbéka szintén fontos jelképek. Ezek felülnézeti világmodellek. A Naprendszert képezik le, lényegében a Föld pályasíkjának felülnézetei. Persze ezt sem egyszerű megemészteni, ha elfogadjuk a ma is tanítottakat, hogy tudnillik Kopernikuszig erről mit sem tudhattunk.

    Ezek azonban többé-kevésbé hétköznapi állatok.
    Az én tippem az lenne bizonyos őslényekre, hogy a domború hát az égbolt, a tarajos hát a lépcsős piramis "égbe vezető útja" (Varga Géza után), a négy vaskos láb a világ négy sarkán lévő négy világoszlop, amik az ég boltozatát tartják. De, lehetnek a mennyország négy őrzője is, a Regulusz, az Antaresz, a Fomalhaut és az Aldebaran is. Ez azért annyira nem valószínű, mivel nem utal csillagokra egyik láb sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, érdekes észrevételek! A precessziós rész megfontolandó.

      Törlés
    2. Abban igazad van hogy a csillagjegyeket ábrázolja a legtőbb. De nem a mérleget, hanem a bikát helyettesíti. De ezt már valahol egy bikaszarvval jelezve van. A legérdekesebb a Untekhi nevű sziu indián lelet. a teste sárkány, de a feje bika, és a neve Untehén, aminek szarva közt csillag ragyog.. Na milyen úton jutottak el Hunor és Magor a Kárpát-medencébe? :))

      Törlés
  7. Én hiszek abban, hogy léteztek ezek a dinók majdhogynem a napjainkban is.

    VálaszTörlés
  8. Elkeztem egyessével kikeresni a helyes fajokat, vagyis sokkal jobban hasonlítanak. Reménytelenek a magyarok. Megkéne tanulni először hazai vonatkozásokat keresni, illetve jobban ismerni mi újság van itthon. Ezeke egytől egyik a magyar leleteknek pontos másai, és nem csak éltek itt a Kárpát-medencében, de a legtöbb ehet Kárőát betyár. legalábbis eddig csak itt találták meg, de Török, Kína, Shang, azaz Csangó igazán majdnem egy köpés...
    https://magyardinoszaurusz.hu/sauropoda/
    A Bika csillagképet helyettesítve sok képed klasszikus ábrázlás, jelképrendszerét használja, Köztük a magyarok ősei. És az indiánok is. A mitras-Bika-Taurus-Turul-Tárul-Naustaurus: A fényhoz, és a tejútrendszerközepe, a második, legfényesebb (erejét, hatását tekinve) csillagunk, és körülötte is forgunk, És mikor van tél? Amikor lemenő, horizont közeli helyen van. Mi a karácsony? Az év legsötétebb napja, téli napfordulu után kicsivel, de ahhoz kapcsolóik. A horizontnál van a csillag, amit ezen a napon fordít vissza bak, Az utolsó pillnatban. Micsoda véletlen. És nincs még változás, de már napról napra erősődik. Érdekesség még, hogy a sziuk csak abban ebben a gyenge időszakban sárkány, amúgy bika, illet tehén.Üntehén, szarván csillag. De a sárkány ellenpárja, vagy helyettese a szíriusz akkor van látószögben, amíg alacsonyan van a csillag. És Sánta Kata a magyar neve, de mivel a Kutya, Canis Mayor csillag képbe van. Valahogy Sántít ez a név is. Sánta Kutya, Vagy Nem lány a kani, hogy lett akkor Kati. Női jegyeket kapcsolnak a Sziriuszhoz. De Sántit vagyis csaló. És a Kaszás(Orion) aki a Bikát is levadászta az égről, Mint György a Sárkányt. De a Kaszás Sziriuszt is megsebzi, amikor ebédet hoz a Kata az aratóknak. Ki arat decemberben? És mit árul el a sebzés? -Jajj, hangja a nemét, vére a fajtáját.
    Még a magyarhoz mondáról. A szarvas, amit üldöztek a bika csillagkép tetőzésis állapota, Dél-Keleti égbolton(Mezopotámia iránya) látható, és ebben a fényben születik az Ikrek is, utána követi és üldözini kezdi miután iránya tábolodó lesz, mig elnem tűnik végleg szeme elöl, Észak-Nyugati(Hazánk irány Mezopotámiából) égbolton. Mint a Kárpátok hegy mögött eltűnü Szarvas, Majd utána Hunor és Magor ugyan így. A történet eddig tart, de a fény útjának követése és a horizonton túl is folytatódik, és következő vében déli megjelenése, is ez, hogy nem a haza, nem a család, nem agyökerek, és nem a testi igény ami megállíthatná, vagy eltáríthetné a fénytől, még ha meg is kisértik az asszonyok bája, csak rövid ideig tart. Majd a Haza látvány rádöbbenti, hogy értelmetlen üldözni a szarvast tovább. Mert egy ilyen gyönyörű helyen magától is idejön, és él. Volt. Utolsó szarvasmarha állományunk, Ami 500 E, vagy 50? mindegy nincs magyar gulyás -gyul, fákjás, keze alatt, és az említett indián párhuzam, Az amerikai bölények utolsó 500 E db állománya, nem jut eszembe a neve ÁjBíeM-es, virusgazda, koronás... Na, az indián rezervátumok nagy részével együtt, undorítüan nagy Föld terület egy ember tulajdonában.
    Itt a dinós oldal, de van videó is a Youtube-on is.

    https://magyardinoszaurusz.hu/sauropoda/

    VálaszTörlés