2016. május 23., hétfő

Ufó észlelés az ókori Egyiptomban - A Tulli Papirusz

Az ufó jelenség nem modern dolog, hanem eredete a múlt homályába vész. Feljegyzéseket találhatunk repülő tárgyakról és ragyogó fénygömbökről számtalan ősi népnél. Egy érdekes látványt ír le egy egyiptomi papirusz, ami III. Thotmész - vagy Tutmózisz/Thutmoszisz - uralkodásának idején történt, azaz i.e. 1480 környékén.

III. Thotmész

A papirusz a következőket tartalmazza:
" A 22. év telének harmadik hónapjában, a nap hatodik órájában az írnokok levéltárosai vagy évkönyvírói . akik az Élet Házában dolgoztak, felfedeztek egy égből érkező tűzkört... de nem volt irányítója. A szájából bűzös lehelet áradt. Teste egy rúd hosszú és egy rúd széles volt, ugyanakkor hangtalan. Rémület és zavar költözött az írnokok szívébe, majd hasra vetették magukat...majd elmentek a királyhoz, hogy jelentsék a látottakat.  Őfelsége megparancsolta, hogy vizsgálják meg azokat..és rámeditált arra, hogy mi történhetett.
Miután néhány nap eltelt újra látták őket az égen és többen voltak. Fényük még a napot is felülmúlta s határaik az égbolt négy határáig is elértek. A tűzkörök az égboltot uralták és az egészet végigszemlélte a fáraó a seregével. Mindez vacsora után történt. Ezután a magasba emelkedtek a tűzkörök és délnek indultak. Ekkor halak és szárnyal állatok estek le az égből. Ilyen csoda nem volt ismert az országunk fennállása óta. A fáraó pedig tömjént gyújtott, hogy békét hozzon a Földre. Elrendelte, hogy a történteket foglalják bele az Élet Házának évkönyvébe, hogy mindörökké emlékezzenek rájuk."

A feltételezett papirusz hieroglifjei

Fontos megemlítenünk, hogy az ókori egyiptomiak kiváló csillagászok voltak, így nemigen keverhették össze a látottakat például üstökösökkel. A tüzes körök vagy lemezek pedig irányt váltottak az égen, ami szinte kizárja a természetes magyarázatokat. 

És hogy mi a története a papirusznak? 1933-at írunk és helyszínünk Kairó. Alberto Tulli, az egyiptomi Vatikáni múzeum igazgatója egy érdekes papiruszra lett figyelmes az egyik antik boltban. Mivel az ára túl magas volt, így ábráit lemásolta, hogy a későbbiekben majd lefordítsa a szöveget - ami egyébként bizonyos helyeken hiányos volt. Így az irat "Tulli papirusz" néven vált ismerté. A későbbiekben az olasz Boris de Rachewiltz (1926-1997) egyiptológus megtalálta az eredeti tekercset és ennek fordítását leközölte egy 1953-as magazinban. Rachewiltz egyébként korának igen nagy tekintélye volt a szakmában, a fordítás után mégis megosztónak vélték személyét. Egyesek úgy vélték, hogy a fordítása pontos, míg mások úgy gondolták, hogy a papirusz nem is létezik és egy átverésről van szó. Hogy ezt mi okból gondolták, arról nem szól a fáma. Amikor nyomozni kezdtek az irat ügyében, a Vatikán tagadta, hogy a tulajdonában lenne. Időközben Tulli is meghalt és nem tudták hol lehet a papirusz. Dr. Walter Ramberg római tudós végül kiderítette, hogy a férfi testvérére hagyta a holmijait, aki a lateráni palotában volt pap. Sajnos időközben ő is meghalt és tulajdonait szétszórták az örökösök között. Így a nyomok elvesztek és máig nem tudni, hogy hol lehet az eredeti papirusz. A Tulli Papirusz sajnos úgy néz ki örökre elveszett, így a tudomány nem tudja azt behatóbban megvizsgálni. 


A lehetséges opció az maradt, hogy vagy hiszünk a két egyiptológus fordításának vagy nem.
Nem meglepő azonban, hogy fontos régészeti leletek vesztek el, ugyanis nem először fordult elő: Teoberto Maler a mezoamerikai kultúra elismert fotósa volt és számtalan régészeti műemléket örökített meg képein. Egyszer rátalált egy frízre, aminek egyik részletén az volt látható, amint egy vulkánkitörés hatására a maják kontinense elsüllyed és hajóval elmenekülnek. Maler lefotózta a vésetet, majd azt Ausztriába szállította, ahol egy múzeumba került. (A teljes történetről írtam: ITT a LINK) A második világháborúban azonban kifosztották a múzeumot és vele együtt a relief is örökre eltűnt. Egyedül a fénykép maradt bizonyítékul, hogy valaha tényleg létezett. Talán hasonló cipőben járunk a Tulli papirusz terén is és ez lehetne egy erős bizonyítéka annak, hogy idegenek már jártak az ókor Egyiptomban vagy olyan jelenséget láttak, amelyet a tudomány nem tud meghatározni.

Miskolci László

Források és fordítások alapjai:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tulli_Papyrus 
https://en.wikipedia.org/wiki/Boris_de_Rachewiltz
http://boldognapot.hu/blog/rendkivuli-egi-jelenseget-figyeltek-meg-az-okori-egyiptom-egen/


5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. ez a Tulli biztosan egy kryptokomunista volt

    VálaszTörlés
  3. Állítólag az 50. Mersenne-prím is megtalálható volt a papíruszon.

    VálaszTörlés
  4. Thot tanitotta Khem(egyiptom) gyermekeit az irásra kulturára, és mint ilyen nagy valószinüséggel földönkivüli vagy előző emberi kulturából származó ember volt. Toth (Tehuti) Smaragdtábla.

    VálaszTörlés