2012. november 27., kedd

Megtalált földek és fantomszigetek

Mielőtt egyesével bemutatnám külön-külön bejegyzésekben a legendás földeket, előtte még pár szót kell említenem arról, amiket már megtaláltak.
A témakör előző posztjában már kitárgyaltam egy-két dolgot, mégpedig, hogy a világ számos mitológiájában előkerülnek az elveszett helyek, melyeket egyes tudósok nem képesek elfogadni, hogy valaha létezhettek legyen az földrész, város, sziget. Persze volt, hogy bebizonyult az ellenkezője, azaz például Trója is előkerült, pedig nem tartották valósnak. Azonban nem csak Trójáról mondható ez el.
Azt is írtam ugye, hogy megannyi ókori nép történetében előbukkan az özönvíz. Tehát nem csak a Biblia írja le, hanem például a sumerok is. Ebből azt feltételezhetjük, hogy ami egykor szárazon volt, az most víz borítja. És ez így is van! De nem csak az özönvíz, hanem  a jégkorszak miatt is  - azaz miután elolvadt a jég - számos helyet víz borított el. A jégkorszak tetőpontján a becslések szerint legalább 100 méterrel volt alacsonyabb a mostaninál. Az utolsó jégkorszak végén az Atlanti-óceán mintegy 30 méterrel állt alacsonyabban, mint manapság. Persze vulkáni tevékenység során is elsüllyedhettek szigetek, ez pár megtaláltnál már be is igazolódott.
Számos hely van a Földünkön és már fel is fedezték őket, amik egykor valamilyen civilizáció maradványaira utalnak vagy hogy egykoron még szárazon voltak.

Elsüllyedt városok:

A legismertebb, hogy  Bimini közelében, a Bahamákon találtak romokat 1968-ban. A tengervíz alól utak, kőtömbök kerültek elő. Elég sokan úgy gondolják ez Atlantisz egy része lehetett, talán egy kisebb kikötőváros. A vita máig tart, hogy ezek természetes képződmények avagy sem. Ám többen is úgy gondolják, hogy itt valamikor egy ősi kikötő lehetett, amit aztán a vízszintemelkedés eltüntetett az emberi szemek előtt.

1988 - Japán: Jonaguni partjai mentén furcsa képződményre bukkantak Okinavától délre, a japán szigettengerben. Búvárok fedezték fel a hatalmas leletet, ami arra engedett következtetni, hogy ezt ember kéz alkotta. A vízfelszín alatt legalább 23 méterrel helyezkedett el és nagy részét benőtte a korall. Az építmény platója 183 méter hosszú, 137 méter széles és 27,5 méter magas volt. Olyan volt mint egy lépcsőzetes zikkurat, mely óriási lépcsőfokokból áll. Tiszta, szögletes élei és sarkai voltak, hosszabb csarnokkal is, megannyi kőtömbökkel és sima falakkal. Becslések szerint az aljzat, amin ez az egész templomkomplexum állt, legalább 8 ezer éve a víz alatt van. Az évek múlásával egyre többet tártak fel erről a leletről és találtak edényeket, utcákat, lépcsőket, kézművesszerszámokat is. És bár nem hiszik, hogy ez lenne az egykori Atlantisz, mégis egy fejlett civilizációra utal, de mégis kik élhettek itt egykoron? Robert M. Shoch geológus - aki szerint a Szfinx is régebbi, mint ahogy a mainstream régészet gondolja - azt mondja, hogy a szerkezet egy része természetes, míg egy része mesterséges eredetű.

2002-ben felfedeztek egy óriási várost Indiában, a Khambat öbölben a nyugati partok mentén. Az egész kb. 8 kilométer hosszú, több mint 3 km széles és 36 méterrel terül el a tengerszint alatt. A radiokarbonos kormeghatározás szerint 9500 éves lehet! Erre az egészre egyébként az oceanográfusok találtak rá, amikor hangradarral vizsgálták az öböl szennyezettségét. Faldarabok, agyagedények, emberi csontok, gyöngyök kerültek elő a lelőhelyről. A kutatók úgy vélik, hogy a várost a jégkorszak végén azaz úgy 10 ezer éve nyelhette el a tenger.

Bolíviában található egy elsüllyedt sziget a Poopo-tóban, ami gyakorlatilag egy belső tenger. Épületek maradványait találták meg , amik piros, fekete és fehér kövekből épültek. Valószínűleg vulkáni tevékenység során került a víz alá ez a hely. Egyébként koncentrikus körök rajzolódnak ki a helyen, amit már a Google Earth segítségével is megtekinthetünk, ámbár ez sem lehet Atlantisz, mert a fennmaradt iratokkal kapcsolatban sok helyen nem egyezik meg a leírásokkal.

Elsüllyedt kontinensek:
-Az egyik legnagyobb neve nem más mint "Doggerland", mely az Északi-tengerben volt, csatlakozott Európához és Nagy-Britanniához is, majd fokozatosan elárasztotta a tenger szintje az utolsó jégkorszak során. Az évtizedek során a régészek és geológusok is egyre több dolgot tártak fel róla.
-Kerguelen Plateau egy mikro-kontinens, ami most a vízfelszín alatt 1-2 kilométerrel van az Indiai óceánban.

Elsüllyedt szigetek:

-Olaszországban helyezkedik el a Ferdinandea nevű sziget, ami egy elsüllyedt vulkanikus sziget és legalább 4 alkalommal emelkedett a tengerszint fölé egészen i.e.10 ezer óta. Legutoljára 1831-ben jelent meg a sziget.
- Jordsand nevű sziget, ami a Watt-tenger délkeleti részén létezett, számos árapály és vihar során keresztül süllyedt el a tengerben.1807-ben még 40 hektárnak írták le a sziget méretét, ám az évtizedek múlásával egyre csökkent a mérete a folyamatos eláradás miatt. A sziget mérete végül az 1980-as évek végére mindössze 2,3 hektárra zsugorodott, majd 1998-ban végleg elpusztult.
-Hawaii-on volt megtalálható a Maui Nui sziget, ami egykoron -pontosan 1 millió 200 ezer évvel ezelőtt- még nagyobb volt mint Hawaii, azaz 14 ezer 600 négyzetkilométer. A folyamatos vulkáni tevékenység és a jégkorszak során a szigetet egyre jobban elárasztotta a víz. Mára alig látszik belőle valami.

Fantom- és úszó szigetek

Ezek alatt azt értem, hogy számos alkalommal megfigyelték őket a tengerészek, térképeken is szerepelnek ( tehát nem kitalált helyről van szó most kivételesen, persze olyanok is voltak ) de érthetetlen okok miatt egy idő után már nem találták meg őket. Egy ideig "Terra Incognita", azaz "ismeretlen föld"-nek hívták őket a hajósok. A 19.sz.-ban tűnt el ez a kifejezés, mikor már minden partot és belső részeket feltártak.

-A Sarahh Ann Island is egy elsüllyedt sziget elvileg, ami az Egyenlítőtől északra található meg. Pontosan 1858-ban fedezték fel. 901 mérföldre volt látható Honolulutól. Azonban nyomtalanul eltűnt. Úgy gondolták elsüllyedt, és 1932-ben néhány német csillagász próbálta megtalálni, sikertelenül. Ezután az Egyesült Államok hadiflottája akarta felderíteni, hogy a napfogyatkozás miatt ott építsenek fel egy obszervatóriumot. Szintén sikertelenül zárult az expedíció, örökre fantomsziget maradt, sosem találták meg azóta sem.

Úszó szigetek, pedig úgy keletkeznek, hogy mocsarakban, tavakban vízinövények gubancos tömegeként kezdik életüket. Ezek folyamatosan "híznak", egyre több iszap és növény tapad hozzájuk; amíg ki nem jutnak a vizek mentén az óceánra. Az utuk végére akár több kilométeresek is lehetnek, és a vízen lebegve folyamatosan változtatják a helyüket. Számos ilyen úszó szigetről számoltak be az idők folyamán szinte mindenhol. A felfedezők ezeket még valódi szigeteknek vélték, ezért is tüntették fel térképeiken, sőt volt, hogy egyesek még "be is rendezkedtek rá". Majd mikor a viharok széttépték őket, vagy a parthoz csapódtak egyszerűen eltűntek, ezért sem találták meg őket többé.


 Ezen felsorolások után, komolyan, valaki egy kis esélyt sem ad arra, hogy a legendák és régi iratok igaznak bizonyulnak és létezhettek korábbi civilizációk vagy elveszett helyek, melyeket még most sem találtunk meg?

Miskolci László
A Letűnt Világok Enigmái blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon
megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása TILOS. A tartalom részleges felhasználása csak a szerző ENGEDÉLYÉVEL lehetséges.
Az írások sajátok, nem pedig más weboldalakról lettek átmásolva.

5 megjegyzés:

  1. A jégkorszak utáni vízszintemelkedésen és a vulkánkitöréseken kívül van /lehet még egy harmadik tényező, az aszteroida becsapódások. i.e. 7650 körülre tesznek egy a Földközi-tenger keleti felére esett aszteroidot, aminek szökőárja áttörte a Boszporusz-Dardanellák földsávot, beengedve a Földközi tengernek a leolvadás miatt amúgy is emelkedő vizét a Fekete-tenger helyén korábban létező tóba.

    Ugyanez megismétlődhetett i.e. 3650-ben egy már a Fekete-tengerbe történő becsapódás, ami ugyanígy hozta létre az Azovi-tengert. Már az első előtt, de főleg a kettő között a román-bolgár partszakaszon már elég fejlett civilizáció lehetett, ennek építményeit megtalálták a Fekete-tenger part menti részein.

    Knight és Lomas szerint ez a civilizáció nem tűnt el azonnal, mert a vízszintemelkedés folyamatos volt az első becsapódás után. Ehelyett elvándoroltak, elterjedtek Európa egész területén, még a Brit szigeteken is megtalálták jellegzetesen rovátkolt edényeiket.

    VálaszTörlés
  2. Köszi az érdekes írást! :)
    Természetesen aszteroida is becsapódhatott, sőt szinte biztos vagyok benne, hogy az özönvizet egy ilyen okoztam. Vulkán az kitörhet persze és özönvizet is okozhat a tevékenysége miatt,de nem az egész földre kiterjedőleg, hanem csak egy bizonyos kilométereken belül. De az özönvíz mítosz mindenhol elő fordul, tehát ez zárja ki csak a vulkáni aktivitást, ezért gondolom úgy hogy ez meteor, aszteroida lett volna.
    Hasonló témájú könyvekben, több évszám is megvan adva, hogy csapódhattak be még i.e. 10 ezer környékén is.

    VálaszTörlés
  3. A cikk elején Róma helyett, Trójára gondolhattál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az előző posztban még jól is írtam wáá köszi

      Törlés
  4. Szerintem ket megoldas lehetseges...az elso , ha aszteroida ovon haladt volna at a fold es minden sarkara pottyant vona egy egy ami eloidezhette a szokoarat
    a masodik , pedig , egybeesik az utolso jegkorszak vegevel es kulso hatas(Nibiru) nyoman a szokoar betakarta az egesz foldet

    VálaszTörlés