2013. december 5., csütörtök

Gabonaábrák- és körök feltűnése a történelemben

A kezdetek
Az UFO és földönkívüli kutatás egyik legvitatottabb pontja a gabonakörök, melyek nem mások, mint a gabonaszár megdőlésétől létrejött alakzatok.
Az egész téma az 1970-es években lett népszerű, amikor a körök elkezdtek az angol gabonamezőkön felbukkanni és hamarosan több száz lett belőlük. A legtöbbjük éjszaka készült és csak reggel fedezték fel őket, egy este több tucat kör is megjelenhetett. Az UFO kutatók úgy gondolták, hogy a gabonaköröknek közük lehet a földönkívüliekhez, mert elég sokan láttak rejtélyes fénygömb jelenségeket az ábra kialakulásának éjszakáján. Először azt sejtették, hogy a repülő csészealj lenyomatai a kör alakú ábrák, amint éppen leszállt az adott helyre.
A szkeptikusok persze nem kerestek földönkívüli magyarázatot; ők úgy vélték, hogy forgószél-tornádó, jégeső, szélvihar alakította ki az ábrákat.


"Magyarázatok" újra és újra ...
Később azonban két angliai férfi bukkant fel - név szerint Doug Bower és Dave Chorley- , akik azt állították, hogy ők készítették az ábrákat és csalás az egész. A szkeptikusok örvendeztek, az ufó kutatók pedig kételkedtek. Egyrészt mert a két angol úriembernek nem sikerült teljesen ugyanúgy reprodukálni az ábrákat, amit állítólag ők maguk csináltak az éjszakák folyamán, másrészt mert egész Anglia szerte bukkantak fel ezek a gabonakörök, több ezer kilométerre egymástól és egyetlen éjszaka akár több is, így teljességgel kizárható hogy a két férfi készítette volna őket. Érdekes, hogy a szkeptikusok semmilyen kutatási anyagot nem képesek elhinni amit maguk az UFO kutatók készítettek a helyszínen, de a két iszákos úriember állításait rögtön elhitték bármiféle feltétel nélkül, ráadásul úgy hogy a saját magyarázatukat is romba döntötték.
Ezután nagy fordulatot vettek a történések: az alakzatok bonyolódtak és az egyszerű köröket leváltották a bonyolult geometriai alakzatok. Ráadásul már nem csak angol vidékeken tűntek fel, hanem szerte a világon. Több százféle ábra jelent meg az évek során. Természetesen erre már a két "tábor" állítása sem volt megfelelő: tehát nem lehet az ufóleszállás helyszíne sem, és nem lehet ismert természeti erő eredménye sem ilyen bonyolult alakzat. Teljesen hiteles videó felvételek sem készültek soha egyik elméletről sem, ami mindenkit meggyőzne és bizonyítékát adná hogyan keletkeznek az ábrák. Egy népszerű videó van, ami megoszt mindenkit és két fénygömböt láthatunk rajta, majd alatta elkészül az ábra. Hogy ez földönkívüli repülő tárgy-e vagy két plazmagömb, gömbvillám, ismeretlen természeti jelenség-e, nem tudni.


Ismét próbálták kiküszöbölni a csorbát: jó páran hobbiból elkezdtek gabonaköröket készíteni és bevetni bonyolult alakzatokat is. Míg egyes ábrákat sikerült lemásolni, másikat pedig nem. A hamisítók arra hagyatkoztak, hogy bemennek a búzamezőre és a csaláshoz csak egy léc kell és kötél. A kötéllel fogják a falecet, amit a talpuk alá tesznek és ezzel lépegetve tapossák ki az alakzatokat.


Azonban ezekkel is megvannak a problémák: meg lehet különböztetni amit tényleg így csináltak és amit nem. Például a valódiaknál sosincs meg az alakzathoz vezető út, amit az emberek taposhattak ki, hogy bejussanak a mezőre. Volt olyan ostoba szkeptikus aki azt állította hogy maguk után vissza hajlították állítva a gabonák szárait. Abszurd feltételezés és ennek a nyomai is meglennének, de ilyen nyomot soha nem találtak és ez ráadásul pont a "hívők" oldalára dönti a mérleget. A másik dolog, hogy a hamisítók nem tudják úgy kitaposni az alakzatokat, hogy a gabonák szárai ne törnének el a léc alatt. A valódi ábráknál a szárak el vannak hajolva és szinte kicsavarodnak, még sincsenek eltörve. A körökben érdekes módon még egy anomália található: a műszerek valamilyen szintű sugárzást mérnek a letaposott részeknél.
Újabb fogást kerestek a szkeptikusok és évekkel később megjelent egy új feltételezés: a hamisítók magnetront vetnek be mindig. Ha a mikrohullámú sugárzás oldalról éri a növényt, az - főleg a szárcsomóknál - egyenlőtlenül melegedik fel, ezért deformálódik, megdől. Ehhez úgynevezett magnetronokat  - link hogy ez mi is - használhatnak. Napjaink magnetronjai kicsik, könnyűek, már 12 volttal működnek, és 30 másodperces használatuk eléggé megdönti a gabonát. Tehát a hamisítók kiszedik a mikrohullám sütőikből a magnetront és ezzel, a léccel együtt készítik a köröket.
Ez a magyarázat is újabb problémákat vet fel:
- Egy kísérletben egy négy méter magasan elhelyezett készülék kilencméteres kört eredményezett. Kört! Nem pedig geometrikus ábrát, amik később elterjedtek
- mi értelme lenne a hamisítóknak magnetront használni? Mi van ha észre sem veszik a kutatók, hogy az ábrában valamilyen sugárzás lelhető fel? Hisz ábrát hamisítani csak a látványért érné meg
- a magnetron csak az 1960-as évek végén kezdték el mikrohullámú sütőkkel gyártani ( előtte kizárólag csak katonai radarokhoz használták ), szóval nem volt annyira elterjedve, hogy minden paraszt magnetronnal a zsebében mászkáljon gabonaköröket gyártani, nem volt elterjedt a háztartásban, csak a gazdagabbak vásárolhattak maguknak, ráadásul a méretük sem volt éppen aprócska mint most...később terjedt el és vált hétköznapi háztartási cikké
- sok gabonakör katonai létesítmények közvetlen közelében tűnt fel, néhány ilyen létesítményt pedig még tilos megközelíteni is. Teljesen kizárható hogy itt bárki is kedvére készíthette volna az ábrákat, anélkül hogy a létesítmény személyzete ne vette volna észre és ne utasították volna ki őket a területről
- mit kezdjünk azokkal az alakzatokkal, amik még az 1950-es évek előtt tűntek fel egészen a középkorig visszamenőleg?!

Gabonakörök a múltban
Igen, mert hogy már a két angol férfi bejelentése előtt is bőven voltak gabonakörök, amik megelőzték az 1970-es évek időszakát. Ezek mindig csak utólag vették észre véletlenül, például vagy műhold fotókon vagy pedig régi fényképek hátterében, amiknek fókuszában nem a gabonakörök voltak.
Greg Jefferys kutató és régész véletlenül a Google Earth programmal talált meg a térképen egy gabonakört, ami 1945-ben bukkant fel. Azon év nyarán több gabonakört is találtak a mezőkön. Továbbá Greg felfedezte azt is, hogy a Nature tudományos magazin 1880-i kiadásában is írnak már gabonakörökről. 


Ugyanebben az évben a titokzatos Majestic-12 nevű "csoport" is több gabonaábrát vizsgált ki, nagyon érdekes alakzatokkal. A M-12-ről információ: - link- . Ez a csapat már 1940-ban is több ábrát megvizsgált fotókat és dokumentációkat készítve róla. A II. világháború idején több légi felvétel is készült, később ezeken vették észre a köröket teljesen véletlenszerűen. Sajnos meg kellett különböztetni őket a szétszórt trágyától, amik akkoriban "divatban" voltak és alakzatokat is felvehettek, attól függ hogy szórták szét őket.


Egy másik kutató, név szerint Andy Thomas fellapozta a "Sussex Notes and Queries" régi lapszámát, melyet a Sussexi Régészeti Társaság publikált az 1930-as években. Az 1936-os lapszámban megjelent egy cikk 4 gabonakör ábráról diagrammal, fotóval és leírással. A szerzője Eliot Cecil Curwen régész és író. A diagrammon lévő helyszín ma is fellelhető és ugyanúgy egy mező van ott, nem építettek oda semmit. A forrás tehát hiteles tudományos munka.Ha folyamatosan haladunk vissza az időben rábukkanhatunk a további jelekre és észlelésekre. Természetesen nem csak Angliában, de Amerikában is észleltek és fotóztak gabonaköröket a 1970-es évek előtt. Korabeli levelek tanúsítják a körök létezését 1935 és 1937 között is Essexből. Gabonaköröket fedeztek fel Wiltshire megyében 1924-ben. 1918-ban Bilsingtonban láttak köröket a búzamezőn, amiről aztán később a Daily Mail c. lap is beszámolt. 1904-ben is láttak gabonakört egy farmon, pontosabban 6 egy fonalban lévő gyűrűt. És ez egy levelezésből is kiderül, sajnos érthető okok miatt, fotó nélkül : - link -

Egyesek úgy vélik a marhacsonkítások egy része is UFO-khoz köthető. Sokat lehetne vitatni ezzel is, pro-és kontra érveket felállítani, lévén hogy ez a jelenség is az 1900-as évek előtti időszakra nyúlik vissza ( ezt kevesen tudják ) , de hogy olyan eseteket találjunk ahol egyszerre gabonakörök és marhacsonkítás is legyen az igencsak ritka. Pedig ilyen is van!
1974-ben Minnesotában találtak több gabonakört az egyik farmon, ráadásul egy megcsonkított marhával együtt. Nem kevesebb mint 47 kört számoltak össze a kutatók. A körök nem szétszórtan voltak, hanem csoportokban, lineáris sorban voltak fellelhetőek. Sosem derült ki hogy kerültek oda és hogy mi történt a jószággal.


A 60-as években pedig nem csak gabonamezőkön tűntek fel rejtélyes körök, hanem az erdősségekben, füves mezőkön és pusztákon. 1966-ban találtak ilyet Ausztráliában, Tullyban valamint Bankstownban is. Fölösleges tovább sorolnunk a régi köröket, hiszen láthatjuk hogy a két angol férfi és az 1970-es évek előtt is bőven voltak már gabonakörök, amik visszanyúlnak az 1800-as évekig.


Az eddig ismert "legrégebbi" gabonakör
Vélhetőleg az 1800-as évek előtt is voltak már gabonakörök, de vagy nem maradt fent róluk írás, publikáció vagy mélyen lapulnak a levéltárak irataiban, hogy valaki felfedezze őket. Egy kivétel azonban akad, az ominózus évszám pedig 1678. Egy Hertfordshire megyei röpirat augusztus 22.-i számában jelent meg cikk róla és egy fametszetet hoztak létre az eseményről. A kép ábrázol egy kaszáló démont, mert akkoriban úgy vélték, ezt csakis az ördög készíthette! A gabonakört egy háromhektáros farmon találta a gazda, és azt is elmondta, hogy az éjszaka mintha a környéken "lángokat" látott volna a sötétségben. A képen látható az óramutatóval ellentétesen elhajló gabonaszárak. Egyébként három másolt röpirat is létezik e metszetről, az egyiket 1994-ben adták el egy aukción az említett megyében. A másik Amerikában lelhető fel, míg a harmadikat a Britsih Library őrzi levéltárában, Londonban.


A legkülönlegesebb gabona ábra
Tény, hogy a legkülönösebbek ábrák az ufó esetek után tűntek fel. Ilyen volt például a 2001-ben megjelent gabonaábra is, amiről az egész világsajtó beszámolt, köztük a Daily Mail is. A Nagy-Britanniai Childbolton mezőin két ábrát fedeztek fel, ráadásul egy rádióteleszkóptól nem messze. Az egyik emberszerű arcot ábrázolt, míg a másik fekvő és álló adatsorhoz hasonló jelekből állt.


1974-ben Carl Sagan csillagász által készített üzenetet küldött a NASA a világűrbe egy óriási teleszkóppal. Kettes számrendszerben küldött grafikus kód volt az üzenet, ami beszámolt a bolygónkról és az emberről. Tartalmazta a DNS kódot, a bolygón megtalálható kémiai elemeket, az ember életkorát, hogy hányan vagyunk, hogy is nézünk ki és hogy a Naprendszerben melyik bolygóján élünk a Naptól számítva. Alul a teleszkóp ábráját is feltüntettük. A 27 évvel későbbi, előbb említett gabona ábra is ilyen kódból állt, mint azt később kiderítették. Csakhogy különböztek az adatok: a szén helyett a szilícium volt a domináns elem az életformákban. Az emberi figura helyett egy nagy fejű, de alacsony humanoid volt látható, ami 1,2 méter magas és a DNS kódjuk plusz 1 szálból áll. Alul pedig, ahol a mi teleszkópunk lenne, egy bonyolultabb alakzat vehető ki. Szintén érdekesség hogy később a vidéken egy új ábra jelent meg, ami kétség kívül ezt a bonyolult alakzatot ábrázolja egymagában.Egy évvel később ugyanitt egy újabb ábra jelent meg...mégpedig egy idegen lény arcával. Lehet-e a két ábra között kapcsolat? Talán jött válasz a mi üzenetünkre, csak picit másként? Talán a mi teleszkópjaink nem érzékelik az ő jeleiket, mert nem olyan fejlett és így üzentek nekünk?


A fej mellett egy CD koronghoz hasonló ábra is megtalálható volt. Különböző vastagságú vonalakból állt, ami leginkább a TV-képhez hasonlított. A számítógépen egy képelemző szoftverrel megfejtette az ábra mondanivalóját egy programozó, Paul Vigay. Kiderült, hogy szintén bináris kódban íródott! Az ábra adatait átkonvertálták ASCII-ba, ami az ábécé kódolásának számítógépes szabványa és végül sikerült lefordítani az üzenetet ami így szólt:
"Óvakodjatok a hamis ajándékok kínálóitól és be nem tartott ígéreteiktől. Sok fájdalom, de még van idő. Létezik a jó odakint. Mi a megtévesztés ellen vagyunk. Átvitel vége."
Vajon mit jelent ez az üzenet? Kikre értik, kikről van szó? Vajon egy ilyen bonyolult bináris ábrát létrehozhatott volna egy egyszerű csínytevő egyetlen éjszaka alatt?
Miért így üzennének  földönkívüliek, miért nem másként? Erre nincs válasz, csak találgathatunk.
Amit találgatunk az nagyon a mi emberi logikánk, kulturális és társadalmi szokásaink kivetítése. Ha sokkal fejlettebbek vagy nagyon másak, mint mi, akkor el lehet fogadni, hogy sok minden amit csinálnak (vagy amit mi leszűrünk belőle!) az számunkra ismeretlen és egyelőre megfejthetetlen marad. Attól még az adott eset megtörténhetett (vagy nem, az ilyesmit ki lehet vizsgálni), de ennek igaz vagy hamis volta nem attól függ, hogy tudjuk-e értelmezni vagy sem.

Mik lehetnek a gabonakörök?
Kitárgyaltuk, hogy a gabonakörök nem modern jelenségek, mint azt sokan hiszik. De vajon ki vagy mi készítette őket? Nézzük a lehetőségeket és hogy megállják-e a helyüket!

1.) Csalás az egész, emberek készítették.
Igen, egy részüket biztosan emberek hamisították. Azonban szűklátókörűség és a tények megtagadása lenne az, ha azt mondanánk mind egytől-egyig így készült volna. Így ez a megoldás az egész jelenségre nézve kizárható
2.) Természeti jelenség
Meg kell adni ennek is az esélyét, de úgy gondolom hogy a bonyolult ábrákat, de még az egyszerűeket sem képes jégeső vagy forgószél produkálni. Lehet, hogy valamilyen ismeretlen elektromos természeti erővel van dolgunk, amit még a tudomány sem ismer, ezen nem lepődnék meg. Hasonló lehet a gömbvillámhoz
3.) Földönkívüliek
Lehet az idegenek akarnak nekünk üzenni? Az utolsó példa is ezt mutatja. Sokan láttak gömbszerű ufókat az ábrák közelében. Egyes diagrammok és ábrák bonyolult kódokat jelentenek, amit az átlag ember nem tudna elkészíteni. Az ábrák között bolygók, csillagállások, és egyéb érthetetlen képek is találhatóak
4.) Katonaság
Egyes ábrák katonai támaszpontok mellett jöttek létre. Lehet a hadsereg kísérletezik valamilyen ismeretlen erővel, amit a mellettük lévő gabonaábrán tesztelnek és nem árulják el a nagyközönségnek, hogy mi az? Viszont létezik olyan hivatalos szervezet ami ezeket az ábrákat kutatja! Ha tényleg néhány unatkozó állampolgár készítette volna őket, akkor aligha hoztak volna ilyet létre, hogy kutassák a jelenséget

Egy brit kutató így vélekedett: "Úgy gondolom mindegyik lehetőséget számításba hozhatjuk. Ha ismeretlen természeti jelenségről van szó, ami létrehozza az ábrákat, akkor azt a tudománynak fel kell fedeznie. Kétlem és lehetetlen, hogy egy forgószél vagy jégeső ilyen precíz alakzatokat létre tudna hozni. Lehet ez a jelenség megtetszett az embereknek és elkezdték leutánozni a természet művét. A földönkívüliek pedig "látták", hogy nagy érdeklődés övezi a gabonaábrákat és úgy gondolták, hogyha így üzennek - mert már bőven elhaladták a rádiózás technikáját és a jeleiket nem fognák a mi adóvevőink, teleszkópjaink -  akkor az ábrákat úgyis felfedeznénk előbb-utóbb, majd megfejtenénk őket, mint például a 2001-es eset is, aminek óriási visszhangja volt. Ekkor már kapnánk egy jelet, mint amikor mi küldtünk magunkról információkat. Biztos meg van az okuk, hogy miért nem szállnak le a Fehér Ház gyepén és ölelnek keblükre bennünket "
 
Összességében nem lehet tudni miről van szó. Az is lehet, hogy mindegyik lehetőség egyszerre igaz.
De mint láthattuk, a jelenség igen régi időkre nyúlik vissza....


Miskolci László
A Letűnt Világok Enigmái blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon
megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása TILOS. A tartalom részleges felhasználása csak a szerző ENGEDÉLYÉVEL lehetséges.
Az írások sajátok, nem pedig más weboldalakról lettek átmásolva.

3 megjegyzés:

  1. Te miért nem tudsz magyarul, seggfej?

    VálaszTörlés
  2. Tilos ám a faszod, te hülye. Inkább tanulj meg magyarul és ne oázz, barom.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép munka! Viszont nagyon méltatlan ilyen stílusban minősíteni. Mert akárhogyan is, de ez a minősítőt fogja minősíti, nem pedig a minősítettet.

    VálaszTörlés