2012. november 12., hétfő

UFO festmény egy Cosovo-i templom falán, avagy sem?


Ez a freskó 1350-ben készült, mely a Cosovóban, Jugoszláviában található a Visoki Dečani templomban. A mű címe"Crucifixion of Christ.", azaz a "Keresztre feszítés".
A kép érdekessége, hogy Jézus két oldalán az égen egy-egy repülő tárgy látható.
A paleoasztronautika hívei szerint, mint sok más festményen, ezen is két UFO látható és ez is bizonyítja az idegenek ittlétét. A két tárgy kinagyítva:


Mint láthatjuk mindkét "tárgyban" ember ül. Az első a kezét is úgy tartja, mintha irányítaná a szerkezetet, a második pedig még hátra is néz. Persze a szkeptikusok azt hangoztatják, hogy ezek nem lehetnek egyértelműen UFO-k, mivel nem tudjuk, hogy a művész, aki a képet készítette, pontosan mit is akart ábrázolni. Talán csak szimbólumok lennének?
A mű nagyon zavarba ejtő, mintha tényleg UFO-k lennének benne ülő alakokkal. Személy szerint engem sokáig lebilincselt ez a kép, de aztán rájöttem, hogy itt a látszat ellenére nem földönkívüliekről van szó. Ez nem más, mint a Nap és a Hold egy meglehetősen félreértelmezett ábrázolása.
Ha keresünk hasonló művészeti alkotásokat az interneten, erre azonnal rájöhetünk. Sok, a keresztre feszítést megörökítő festményeken ugyanúgy ott vannak az ábrázolások Jézus két oldalán. Hol ismét ufót látnak bele, de ahol egyértelműen kivehető hogy ez a Nap és a Hold, azokat a műveket már egyből nem hangoztatják.
Hasonló freskó tekinthető meg Georgiában a Svetitskhoveli Katedrálisban. Persze ezt a képet is ufófestménynek szokták vélni:


Most pedig jöjjenek azok, amiken látszik, hogy ezek a Nap és a Hold. Szimbolikusan ábrázolták őket, mintha figyelemmel kísérték volna a történteket éjjel s nappal. Ezek az adott kor közös ikonográfia "divatjai" voltak, melyek megtévesztőek lehetnek. Egyes ábrázolásokon már csak arcokkal ábrázolták ezeket, gömbökkel vagy csak angyalokkal. Persze van egy olyan elmélet, hogy bizonyos angyalok is földönkívüliek lehettek, aminek van valamennyi reális alapja fennmaradt iratok alapján, de a festmények sajnos nem ezt ábrázolják.
Végül nézzük tehát a hasonló ikonográfia példáit, amelyek szerte a világban megtalálhatóak és tényleg bizonyítják, hogy ezek csak a Nap és a Hold antropomorf jelképei, de nem csodálkozom azon, hogy a Cosovói freskót sokan félreértelmezték. Hisz figyeljük meg, a benne ülő alakok sem szkafandert viselnek, hanem a kor ruházatát, nem pedig szkafandert.





Miskolci László
A Letűnt Világok Enigmái blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon
megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása TILOS. A tartalom részleges felhasználása csak a szerző ENGEDÉLYÉVEL lehetséges.
Az írások sajátok, nem pedig más weboldalakról lettek átmásolva.

3 megjegyzés:

  1. A felső sarokban lévő Nap és Holdisten fejábrázolás többek között a Mithrász kultusz sajátossága volt.
    http://www.naput.hupont.hu/74/mithrasz-bika-koponyeg

    VálaszTörlés