2013. február 6., szerda

Elíziumi mezők


Míg a keresztény vallásban megtalálhatjuk a Mennyország helyét, addig az ókori görögöknél egy hasonló helyről olvashatunk a fennmaradt iratokból és legendákból. Nem másról van szó, mint az úgynevezett Elíziumi mezőkről. A leghíresebb görög költő, Homérosz (i.e. 8. század) is megemlíti ezt a helyet egyik írásában, nem másban, mint az Odüsszeiában, mégpedig így:

"...hol a legkönnyebb lét várja a földi lakókat,
hó nem esik, viharok sose dúlnak, nincs soha zápor,
éleshangú Zephír szele fú csak folyton e tájon,
Ókeánosztól jő, hogy az embereket felüdítse."


Tisztáznunk kell, hogy Ókeánosz alatt a világóceánt értették, a világot körbeölelő hatalmas folyót. Valójában az Atlanti-óceánt testesítette meg. Homérosz az Elíziumi mezőket a Föld peremére helyezte, amit körbeölel a folyó és a legnyugatibb szélén található meg. A térképén feltünteti Hyperboreát is, amiről még szó lesz a blogon és egy valós helyet is takarhat!


Az Elíziumi mezők, egyfajta Utópisztikus hely, ahol könnyű a szívnek és a léleknek, s ahol az arra érdemesek tökéletes gyönyörökben részesülhetnek. A lét utáni létre, a halál utáni életre is vágytak a görögök, így hozta létre mítoszviláguk ezt a helyet, ahová az elhunytak lelkei jutnak el. Az érdekesség, hogy Homérosz fizikai helynek jelöli meg a Földbolygón, nem pedig egy halál utáni, földön nem található földrésznek. Egyszerű halandók is jöhettek ide, nemcsak hősök, hogy osztozzanak az örökléten és üdvösségen az istenekkel. Itt bajt és bánatot soha nem ismert senki sem. Nyárfák és ligetek találhatók-e helyen, tele gyönyörű liliomokkal és csorgó patakokkal.


Hésziodosz (i.e. 8. század), aki szintén költő volt, a Boldogok szigeteinek nevezi e helyet. Vergilius pedig - aki római volt - Elysiumként emlegeti egyik hatalmas művében, az Aeneisében. Pindarosz Thebea művében egy szigetként említi meg.

Míg a történészek csak mint mitológiai helyként értelmezik e helyet, addig a kalandvágyók és álmodozók valós helyet látnak mögötte. Lehet létezett egy valódi sziget az ókori görögök világában, ami megfelelt a leírásoknak, ahová az emberek vágytak, hogy eljussanak, ahol nincsenek harcok, sem gyilkosságok, és egyáltalán semmi rossz, csak a jó és nyugodtan eltölthetik az idejüket a gyönyörű természetben.

Bármennyire vonakodtak is a keresztény írók a pogány eszmékre támaszkodni, Elysium azóta egyet jelent a mennyországgal.

Miskolci László
A Letűnt Világok Enigmái blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon
megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása TILOS. A tartalom részleges felhasználása csak a szerző ENGEDÉLYÉVEL lehetséges.
Az írások sajátok, nem pedig más weboldalakról lettek átmásolva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése