2013. március 4., hétfő

A Palenquei Pakal kőlap

A svájci író, a paleoasztronautika atyja, Erich von Daniken 1968-ban jelentette meg első könyvét a "Chariots of the Gods?"-ot - nálunk "A jövő emlékei" címmel volt kapható - , mely azonnal bestseller lett. Aki ismeri ezt a témát tudja miről is szól, azaz felveti annak a lehetőségét az író, hogy a múltban földönkívüliek látogatták meg bolygónkat és erre keres bizonyítékokat. Az egyik legjobban vitatott téma ebben a könyvben, nem másról, mint Pakal sírkövéről szól, amit Palenqueben találtak meg.

Történelem
A maja város Mexikóban, a Yucatán-félszigeten fekszik,megannyi templomot és piramist tekinthetünk itt meg. Ráadásul nagy részüket még fel sem tárták, ugyanis a dzsungel elrejti romjaikat..Palenquet fokozatosan és nagyon lassan tárták fel. Már két évszázada felfedezték és elkezdték lerajzolni a különböző utazók.
Először 1787-ben tisztította meg a sűrű és buja növényzettől Del Rio nevű spanyol kapitány a rommezőt. Ezután egy Jean-Frédéric von Waldeck grófnak keltette fel az érdeklődését és azon nyomban odautazott és szörnyű körélmények között számtalan rajzot készített a már feltárt helyről. Mára ezekből a rajzokból alig maradt fenn valami és pótolhatatlanok. A vázlatokat látván Frederick Catherwood, aki szintén grafikus volt, összeállt John Stephens jogásszal és útikönyvszerzővel. 1840-ben keresték fel Palenquet és sok mindent felfedeztek, majd kalandjukról könyvet jelentettek meg, ami nagy sikert aratott. Úgymond, nekik hála megindult az érdeklődés a hely iránt és a kutatások máig is folynak a területen.
1940-es évek végén dr.Alberto Ruz Lhuiller mexikói régész tárta fel a Feliratok Templomát, mely több évig tartott.


Mikor eltávolították a fedőlapot a bejáratánál, egy lépcsősort fedeztek fel ami tele volt tömve törmelékekkel, hogy ne lehessen lejutni. Ezt 3 évig tisztították míg végre sikerült lejutni egy ajtóhoz 1952-ben. Nagy nehezen kitámasztották és felfedezték a máig vitatott kőlapot, amely a hivatalos nézőpont szerint Pakalt ábrázolja, az utolsó maja fejedelem uralkodóját. A kamra egyébként több ezer évig érintetlen volt, még a cseppkövek is benőtték, azokat is le kellett verni, hogy hozzáférjenek a kripta közepén található szarkofághoz.

A kőlap és Daniken elmélete
Ha elfogadjuk azt, hogy Pakal látható rajta, akkor tudnunk kell, hogy ő 615 körül kezdett el uralkodni 12 évesen, mígnem 80 éves korában meghalt.
Első könyvében Daniken még így számol be a kőlapról: A fedőlap közepén, egy emberi lény ül felsőtestével előrehajolva, versenyzői pózban egy olyan járműben ami ma űrrakétának néz ki. A gép elől hegyes, különös rovátkás kiöblösödésekkel, amelyek fúvókanyíláshoz hasonlítanak, aztán a gép teste kiszélesedik és lángcsóvákkal végződik. A benne ülő alak a kezét egyfajta készüléken tartja, míg bal lábának sarka egy pedálon nyugszik. Ruházata rövid, nadrág széles övvel, japán szabású modern dzseki féle, kar és láb pántokkal leszorítva a testhez. Orra előtt valamilyen légzőkészüléket tekinthetünk meg, míg fején egy sisakféle van. A jelenet azt a pillanatot ragadja meg, amikor Pacal király felszáll az égbe a csillagok közé, hogy találkozzon az istenekkel.


Danikennek hála ez lett az egyik leghíresebb lelet a köztudatban, ám a régészek gyűlölték Danikent, hogy palenquei űrhajósként ismerte meg a legtöbb érdeklődő.
Számos esetben a hívők elkészítették festményben, rajzban, graffitiben és 3D-s modellben, makettban az "űrhajóst", hogy bizonyítsák állításukat.A cáfolat(?)
A kutatók,régészek és a hivatalos álláspont természetesen semmiféle űrhajóst nem lát a képen. Azonban az ő véleményük is megoszlik a kőlapról. Először is nézzük az öltözéket, ami nem más, mint a korabeli maja viselet. Az alak félmeztelen és ágyékkötőt visel, még az is valószínű, hogy leopárdbőrből készült. A csuklóján és bokáján jadeit díszeket hord, amiket Daniken japán dzseki ujjaknak nézett, holott az alak karjai és lábai meztelenek. Nyakában nyaklánccal, haját pedig a kor divatja szerint díszítették és hordta. Érdekes módon, Daniken további könyveiben már többször nem említi meg magát az öltözetet, talán rájött, hogy tévedett. Ráadásul arról nem számol be könyveiben, hogy a sír fedőlapja alatt egy pontosan ilyen öltözékű csontvázat találtak. Az egyik régész ironikusan megjegyezte:" Sajnos nyomát sem találtuk a japán szabású dzsekinek.."
De az űrhajós álláspontja mellett továbbra is kitart a híveivel együtt, most pedig nézzük ezt.
Az is vita tárgyát képezi, hogy a kőlapot állítva vagy pedig fektetve kell nézni? Maguk a majákról, a készítőkről sem tudjuk, hogy valójában hogyan is nézték. Bár szerintem nem űrhajóst ábrázol, de mégis van az ábrán valami olyan összhatás, amely nem a stabilitás, hanem a mobilitás felé viszi el a dolgot, vagyis tényleg a repülés benyomását kelti bármelyik oldalról is nézzük.Ettől függetlenül a hivatalos változat egyik fajtája szerint azt szimbolizálja a lap, hogy hogyan képzelték el a maják a síron túli életet. Pakal teste alatt a Föld démonát ábrázolják, és a testéből az életet szimbolizáló kukorica nő ki. A maják legfőbb tápláléka a kukorica volt, ezért is hozták összefüggésbe az élettel.
Én nem értek a maja szimbólumokhoz túlzottan, de meggyőződésem, hogy ez nem űrhajós. Pakal alatt én egy trónt vagy egy széket látok, amin éppen "terpeszkedik", lábát lóbálja. A háttérben az Élet fája látható és amiket Daniken tűz és lángcsóvának vélt, az a fa gyökerei. Írjuk be a google keresőbe, hogy "maya life tree" azon nyomban megláthatjuk, hogyan is ábrázolták a maják ezt, és rájövünk, hogy ilyen látható a kőlap hátterében is. Számtalan más ókori nép hasonlóan ábrázolta az Élet Fáját, szinte minden kultúrában megtalálható. Pakal orránál az állítólagos "légzőkészülék", nem más, mint egy ékszer az orrába, ami számos ábrázoláson látható. Sok maja átszúrta az orrát és csontot vagy valamilyen ékszert tettetett bele, vagy pedig egyszerűen rituálisan tollfélét tűztek az orrukhoz. Ókori piercing, nem több és nem is kevesebb.
A számtalan szimbólum körülötte sokmindent leír, aminek egy részét már megfejtették, egy részét pedig nem. Szó van itt az uralkodóról, főpapokról, csillagászatról és bolygókról.
Daniken hallgat a kriptában felfedezett egyéb leletekről is. A szarkofág oldallapján is voltak ábrázolások, tele jelképekkel, a maja emberekről.
Érdemes megnézni egy reliefet, amely a Templo de la Cruz Foliadaból származik. Itt a Földisten koponyájából nő ki egy stilizált növény, aminek a tetején a nap-madár, a quetzal ül. Körülötte nagyon is hasonló mintázatokat látni, pedig itt aligha lenne alkalmas az űrhajó alkatrészeknek mint motívumoknak a szerepeltetése. 


A maják általában nem hagytak üres helyeket a rajzokon vagy domborműveken, mindenhova berajzoltak valamit, a legbonyolultabb ábrákat. Még egy egyszerű levelet is bonyolultan ábrázoltak.
Gondoljunk bele: ha az ember, aki ott nyugszik a szarkofágban tényleg űrhajós lett volna - akár egyszer akár többször - ez lett volna életének és egész környezetének a legnagyobb szenzációja, erről számtalan domborművet, vésetet és rajzot készítettek volna, de nem csak akkor mikor elhunyt, hanem még életében is. Azonban egyenlőre semmi ilyesmit nem találtak, még maga Daniken sem, ami erre utalna! Azonban az is igaz, hogy a hivatalos álláspont képviselői sem értenek egyet egymással, hogy mégis mi mit szimbolizál.

Összegzés
Az előbb levezetett cáfolatból akárki rájöhet, hogy ez nem egy űrhajós maja. Az lehet, hogyha első ránézésre megnézzük a képet, akár még egy rakétát is kivehetünk belőle, de ha jobban bele ássuk magunkat a témába, utána járunk a maja szimbólumoknak, megnézünk több vésetet, ez megmarad csak vágyálomnak. Én még csak el képzelni sem tudom, hogy vezethetett volna egy maja - aki valljuk be butább lehetett, mint egy földönkívüli - egy űrhajót. de már normálisan nem tudta elmondani ezt a társainak és nem vésette föl mindenhova, főként ha ez egy főpap vagy uralkodó volt. Ha földönkívüli lennék aligha adtam volna a kezébe a járművemet, hogy "Tessék, irányítsd!", még ha el is mutogatom neki, hogyan kell.
Természetesen ez a cáfolat, csak erre a kőlapra irányul, nem pedig az egész ősi űrhajós elméletre. Számtalan olyan dolog van a maja mitológiában, ami furcsa és égből alászálló istenekről tudósít, majd arról is, hogy tanították az embereket és végül elköszöntek, hogy majd egyszer visszatérnek.
Pacal Palenqueban uralkodott, amelyet a legenda szerint az égi tanítómesterek alapítottak, hogy ott oktassák az embereket. Legalábbis az ősi törzsi hagyományok arról mesélnek, hogy Palenque egy iskola volt és az istenek ott tanítottak.

Miskolci László
A Letűnt Világok Enigmái blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon
megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása TILOS. A tartalom részleges felhasználása csak a szerző ENGEDÉLYÉVEL lehetséges.
Az írások sajátok, nem pedig más weboldalakról lettek átmásolva.

12 megjegyzés:

 1. A graffitiről nagyon hiányolom a "japán szabású modern dzseki"-t :)))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :))) hát igen, biztos nagyon meleg volt és nehogy megsüljön szegény Pakal, nem rajzolták rá ;))))

   Törlés
 2. Minden " tudós " következetesen tagadja annak lehetőségét is,hogy idegenek voltak jelen az emberiség őstörténetében !
  Ezért tiltják a Nagy Piramis kutatását, ezért árasztották el vizzel Izisz sírját, ezért nem engedélyezik már közel 100 éve újabb fáraó sírok feltárását.
  Egyéb - tényleg tudományos - eredményt sem vizsgálnak összefüggésében !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Részint egyet értek, de ettől függetlenül én nem látok semmiféle földönkívüli jelet arra vonatkozóan, hogy a kőlap a földönkívüli látogatás egy bizonyítéka lenne. Leírtam a szimbólumokat is hogy mi micsoda, a kipufogó és légzőcső dolgokat is.

   Törlés
  2. Lacika, ez egy baromság amit összeszedtél cáfolatnak a mai hivatalos változatokat megtarthattad volna magadnak, úgy sem tudsz tovább lépni ha a hivatalos elméleteket követed, mert nem tudsz önállóan gondolkodni. Láss ne csak nézz!

   Törlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Hulyeseget irtam, figyelmetlenul olvastam, de aztan a sajat cafolatomra is megtalatam a valaszt a szovegben :)

  VálaszTörlés
 5. Sztem nagyon 5-ös az oldal!Csak így tovább!!!

  VálaszTörlés
 6. Én sejtem mi lehet a harmadik véset jelentése.
  Alul a főisten igen.
  Nem nő a fejéből semmi de őt mindenképp ábrázolni kellett mert ő a főnök,különben is kőlap van rajta.
  Szerintem a kép egyfajta kőrforgást ábázol.
  A középen fenn látható keselyű forma madár szintén istenféle - ugyanazon vonalon mint a góré..- aminek a jobbra álló pocakos pap éppen áldozatot mutat.
  A másik, kissebb ember meg földműves.
  -A köbcös, tutira melós..
  Tehát röviden úgy fest,hogy a nagyfőnök a kisfőnök által jóságot ad - jó lenne tudni a szimbólumok jelentését..- és tőle mármint a madártól jön a manna.
  Amin a madár ül talán nem más ,mint a folyó,mintha hal lenne a alján.
  - ez még mindíg nem rakéta......  VálaszTörlés
 7. Az a helyzet, hogy ez a dombormű sokkal bonyolultabb, mint ahogy magyarázzák. ez a túlvilági élet egyszerűen egy baromság. Semmiféle cáfolat nincs, nem bizonyítottak be semmit. Sőt a művészettörténeti és mérnöki vizsgálatok arra utalnak, hogy a dombormű egyszerre egy teremtéstörténet és egyszerre műszaki rajz. Valóban a világfa látható rajta, de ez semmilyen módon nem cáfolja a domborművön látható szerkezet létét és funkcióját.
  Tudom ajánlani ez ügyben Pap Gábor videóját. Nem kell beszedni minden hivatalos hazugságot.,

  VálaszTörlés