2012. november 19., hétfő

Bevezetés az Elveszett földek világába

Atlantiszról már szinte mindenki hallott, még olyan is akit nem érdekel komolyabban ez a témakör. De vajon létezhetett-e ez a földrész, amit Platón említ meg és egy szörnyű katasztrófa után a tenger fenekére süllyedt?
Természetesen erről is lesz szó, azonban a mondák és mitológiák világában, nem ez az egyetlen elsüllyedt földrész ami szerepel, és pont ez miatt is ad alapot annak a feltevésnek, hogy Atlantisz valóban létezett valamikor.

Persze nem csak erről van szó: Heinrich Schliemann (1822-1890) szó szerint vette Homérosz Iliász c. munkáját és megtalálta Trója pontos helyét. Schliemann egy kereskedő volt, nem volt hivatalos régészeti végzettsége, iskolája. A hivatalos történészek és tudósok kinevették, mondván, hogy Trója nem létezik. Ennek ellenére ez az ember megtalálta, amiért komolyan vette a róla szóló mítoszokat. Ezen alapról kiindulva, ugyanígy, miért ne létezhettek még ilyen városok és földrészek?
Az összes nép mitológiájában megtalálható az elsüllyedt földrészek története. Bár a nevük különbözik, mégis lehet ugyanarról a földrészről, szigetről, városról van szó, mint Atlantisz, avagy hasonlóról.
Számolnunk kell olyanokkal is, melyek biztos hogy nem voltak egyek Atlantisszal. Bizonyos népek a helyeket is megadják, hol voltak találhatók ezek a titokzatos földrészek. Míg egyesek északra helyezik -mint például a görögök - titokzatos szigetük nevét, addig mások keletet nevezték meg.
A legkülönösebb, hogy Mi is büszkélkedhetünk özönvíz legendával, valamint egy elsüllyedt földrésszel, ami megmaradt a magyar és csángók regéknek hála.
Szó lesz még sosem létezett földekről is, melyek tényleg, semmi ráció hogy valaha léteztek is. Ezek mégis azért szerepelnek történelmünkben, mert az emberek hol egy olyan földrészre vágytak, ahol tökéletes harmónia van, a boldogság, mint egy földi Mennyország, de soha senki sem látta ezt a helyet, mégis tovább adta az utókor számára. Másrészt pedig a kalandos felfedezők tudatlanságuk és megfelelő térképismeretük hiányában olyan helyeket találtak ki, ahol nagy mennyiségű arany található, de véres szörnyetegek őrzik azt a tengeren. Szó esik majd olyan nagy királyságokról, melyet még nem ismert a világ. Utópia ez, melyre az ember mindig is vágyott.


Természetesen nemcsak elveszett szigetek és földrészek léteztek, hanem elveszett városok is, mint például Eldorádó, ami temérdek kincset őriz a dzsungel mélyén. Számtalan kalandort és felfedezőt vonzott ennek a helynek a megtalálása, de még most sem találták meg.
Biztosan állíthatom, hogy nem Eldorádó az egyedüli aranyvárosról szóló legenda, azonban a bennszülöttek szándékosan vezették félre a fehér ember. Miért? Hogy ne őket fosszák ki és bántalmazzák, hanem tovább álljanak a gazdag és dús (kitalált) város megkeresésére. Szándékosan találtak ki olyan történeteket, melyek tudták, hogy felébresztik a fehér ember aranylázát és kapzsiságát.
Míg a legtöbben fizikai helyekről számoltak be és írtak le, egyes kultúrákban olyan helyekről is olvashatunk a legendákban, melyek nem a mi fizikai síkunkon találhatók és nem juthat el akármilyen ember oda. Ilyen legendák maradtak fent Tibetről is, de az íreknél is találkozhatunk hasonló tündérlakta földrészekkel, melyekre csak egyes kiválasztottak léphetnek be.
Ezeket fogom bemutatni egyesével ebben a témakörben.

Miskolci László
A Letűnt Világok Enigmái blog összes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon
megjelenő anyagok másolása, kereskedelmi forgalomba való hozása TILOS. A tartalom részleges felhasználása csak a szerző ENGEDÉLYÉVEL lehetséges.
Az írások sajátok, nem pedig más weboldalakról lettek átmásolva. 

4 megjegyzés:

  1. Üdvözöllek!

    Nagyon örülök hogy rá találtam erre az oldalra, engem is nagyon érdekelnek ezek a rejtélyes történések, helyek. Régóta próbálom követni von Daniken munkásságát is, bár nem mindennel értek vele egyet. Fő vesszőparipám Atlantisz, és egyéb letűnt magas tudású civilizáció, csak a teljeség igénye nélkül: Mohendzso-daro, Tartessos, a maják elötti közép-amerikai kultúrák (aztékok, olmékok, toltékok) Rappa-Nui, Húsvét-szigeteki elveszett civilizáció stb. Remélem sikerül ezen az oldalon is bővíteni az ismereteimet, valamint talán én is hozzájárulhatok valamivel az oldal tartalmához. Üdvözlettel: Enigma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv!
      Ne haragudj, csak most láttam meg a kommented!
      Örülök, ha tetszik az oldal és várom további eszmefuttatásaidat, hozzászólásaidat!
      Én sem értek egyet mindenben Danikennel, de ha így van, ezt ki is fejtem majd a posztoknál!
      Remélem te is tudsz majd újat mondani nekem, és én is neked!
      Olvashatsz majd még Shamballáról és Agartháról is! Nem sorolom fel mindet, nem lövöm le előre a cikkeket!;)
      üdv!

      Törlés
    2. Király vagy! Véletlenül akadtam rá az oldalra és nagyon örülök, hogy a témát olyan ember feszegeti aki tud írni, fogalmazni és nem ír hülyeségeket. Köszönöm szépen! :-D Üdv. Tucskó ( többnyire ezt a nicket használom mindenütt, de itt nem lehetett D )

      Törlés
    3. Nagyon szépen köszi! Örülök, hogy így gondolod! :)
      Üdv, Laci

      Törlés